ozon-terapi-nedir-cesitleri-nelerdir

Ozon Terapi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Atmosferin kaynaklarından biri olan ozon, oksijenin yüksek enerjili halidir. Her gün baktığımız mavi gökyüzünün kaynağı niteliğindeki ozon, dünyadaki yaşam için oldukça önemlidir. Dünya için bu kadar önemli nitelikteki ozon, tıp dünyasında günden güne daha çok araştırılmakta ve giderek daha önemli bir yere sahip olmaktadır.

Ozon Nedir?

Ozon, üç tane oksijen molekülünün bir araya gelmesiyle oluşan, O3 adı verilen gazdır. İçinde insanların yaşadığı atmosfer tabakalarında, dolayısıyla soluduğumuz havada bulunan oksijen molekülleri O2 formunda bulunmaktadır. Dolayısıyla soluduğumuz havada bulunmayan, ancak atmosferin üst tabakalarında kendiliğinden oluşan ozon, bir jeneratör yardımıyla O2’den elde edilebilmektedir.

Ozon, kendisine özgü nitelikte bir kokuya sahiptir ve atmosferin alt tabakalarında O2 durumuna dönen bir gazdır.

Ozonun temel iki tane özelliği bulunmaktadır;

  • Ozon, iyi bir antioksidandır.
  • Ozon, etkili nitelikte bir yüzey dezenfektanıdır. Mantar ve virüsler, ozon ile karşılaştıkları zaman canlılıklarını kaybetmektedirler.

Tıbbi uygulamalarda kullanılan oksijen-ozon karışımında %3-5 oranında ozon bulunmaktadır. Bu karışım, medikal ozon adını almaktadır.

Ozon ve Tedavi

Ozon tedavilerinde, doku ve hücrelerin oksijeni en etkili şekilde kullanması amaçlanmaktadır. Su ve yağ gibi maddelerin ozonlanması mümkündür ve aynı doğrultuda kan da su gibi ozonlanabilmektedir. İnsan vücudunda alyuvar olarak adlandırılan ve görevleri oksijen taşımak olan kan hücrelerinin ozonla karşılaşması durumunda, bu hücrelerde ve dolayısıyla vücudumuzda birçok değişiklik meydana gelmektedir:

  • Ozonla karşılaşan alyuvar hücreleri elastikiyet kazanmakta ve ozonla karşılaşılan bölgelerde kan akışkanlığında artış meydana gelmektedir.
  • Ozonla karşılaşan alyuvarların, oksijen taşıma kapasitesinde artış meydana gelmektedir.
  • Vücutta temel görevleri, oksijen taşımak olan alyuvarların oksijeni dokulara bırakma yeteneğinde artış oluşmaktadır.
  • Ozonla karşılaşmayla birlikte hücre içi solunumu hızlanmakta ve böylece hücre fonksiyonları için gerekli olan enerji üretiminde artış meydana gelmektedir.
  • Ozon, antioksidan niteliği güçlü bir maddedir. Bu bakımdan ozon, cildin detoks yapıcı özelliğini arttırarak vücudumuzdaki kimyasal maddelerin temizlenmesine yardımcı olmaktadır.

Ozon Terapi Yöntemleri

Ozon tedavisinin çeşitli uygulama metotları bulunmaktadır. Bu uygulama metotlarından hangisinin gerçekleştirileceğine, hastayla ilgili gerekli değerlendirmelerin yapılmasının ardından karar verilmektedir.

Majör Terapi

Majör terapi, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda belirli miktarda şişelere ya da medikal kan torbalarına alınan kanın ozonlanarak, tekrar dolaşıma verilmesi işlemidir.

  • Yaklaşık olarak 15-20 dakika süren bu uygulamalar ile, kanın akciğerden daha fazla oksijen alması sağlanarak, dokulara bırakması sağlanmaktadır.
  • Majör terapi, antioksidan sistemini aktif hale getirerek, kan ve organların oksijen radikallerinden temizlenmesini sağlamaktadır.
  • Ozonlanan kan yoluyla, bağışıklık sisteminde düzenlenme meydana gelmekte ve güçlenme sağlanmaktadır.
  • Dolaşım sistemini meydana getiren kan damarları, uygulanan ozonla birlikte açılmakta ve bu durum dolaşımı daha kolay hale getirmektedir.

Ozon Minör Terapi

Ozon minör terapi uygulamasında, vücudun ihtiyacına ve yapılan değerlendirmelere göre belirlenen miktarda kan ozonlandıktan sonra, kas içerisine enjekte edilmektedir.

  • Kas içerisine ozonlanmış kanın enjekte edilmesiyle gerçekleştirilen bu yöntem özellikle solunum yolları hastalıkları konusunda oldukça etkili olmaktadır.
  • Astım ve KOAH adı verilen akciğer hastalıklarında güvenle kullanılabilecek, oldukça etkili bir terapi uygulamasıdır.

Ozon minör terapi, alerjik rahatsızlıklar ve dermatolojik hastalıklar gibi pek çok durumda güvenle kullanılabilmektedir.

Ozon Rectal

Ozon rectal, ozon gazının rectal yoldan bağırsaklara verilmesiyle gerçekleştirilen uygulamalardır.

  • Ozon rectal uygulamasıyla, majör ozon terapisinin gerçekleştirilemediği durumlarda, ozon gazı rectal yoldan verilmektedir.

Ozon Torbalama ve Kupa

Ozon torbalama uygulaması, yapılan değerlendirmeler doğrultusunda kişide bulunan iyileşmeyen yara bölgelerine ve yanık durumlarında bölgesel olarak problemli alana ozon gazının uygulanması işlemidir.

  • Ozon torbalama ve kupa uygulaması, enfeksiyon odaklarını ortadan kaldırmaktadır.
  • Yaranı ya da hasarlı dokunun iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Ozon torbalama ve kupa uygulaması, özellikle dolaşım problemi bulunan hastalarda majör terapi uygulamasıyla birlikte gerçekleştirildiği zaman, oldukça etkili ve başarılı sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Ozon Eklem İçi Uygulamalar

Ozon gazının eklem içerisine uygulanması işlemidir. Ozon eklem içi uygulamalar, romatizma ve artroz durumlarında eklem içine gerçekleştirilen ozon uygulamalarıdır.

  • Eklem içine uygulanan ozonla, kıkırdak dokusunun beslenmesinin sağlanması amaçlanmaktadır.
  • Kıkırdak dokusunun kendisini tamir etmesi sağlanmaktadır.

Ozon Sauna Uygulamaları

Ozon sauna uygulamalarında, ozon buharı kullanılarak ozonun ciltten emilimi sağlanmaktadır.

  • Detoks ve selülit tedavilerinde sıklıkla ve güvenle kullanılmaktadır.
  • Cilt rahatsızlıklarında güvenle uygulanabilen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir