Başta Allerjik Astım Olmak Üzere Allerjilerde Beslenme ve Çevresel Faktörlerin Önemi
Yaşantımızda en çok yer tutan, neredeyse her öğünd...
Mutluluk hormonu tıp literatüründe Serotonin olarak tanımlanan nörotransmitter özellikli bir yapıdır. Sinir hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini taşımakla görevli Serotoninler bağırsak, beyin ve trombositlerde bulunmaktadır. Vücut tarafından üretilen Serotonin bazı kişilerde yeterli düzeyde üretilmeyebilmekte ve çeşitli sağlık problemlerine yol açabilmektedir.
Mutluluk hormonu olarak bilinen Serotonin; kişinin fizyolojik ve psikolojik sağlığı açısından oldukça önemlidir. Serotoninin görevleri; sindirimin düzenlenmesi, sinir hücreleri arasındaki elektrik iletimini sağlaması olarak sıralanabilmektedir.
Serotonin; kişinin duygu durumuna, kaygı durumuna, uyku ve iştah gibi durumlarına doğrudan etki etmektedir. Aynı zamanda cinsel istek ve hafıza gibi alanlarda da Serotoninin etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Vücuttaki Serotonin düzeyi düştüğünde kişide depresyona eğilim, cinsel fonksiyon bozuklukları ve uyku bozuklukları açığa çıkabilmektedir.
Mutluluk hormonu sağlayan yiyecekler; vücutta üretilen Serotonin düzeyinin artmasına yardımcı olan besinlerdir. Triptofan açısından zengin; peynir, süt, et, yumurta, kuruyemiş gibi besinler, B6, B9 ve B12 açısından zengin; tahıllı yiyecekler, muz, avokado ve ay çekirdeği gibi besinler Serotonin (mutluluk hormonu) artmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir.
Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır. Beyinde salgılanan söz konusu hormonların az olması durumunda depresyon problemi açığa çıkabilmektedir.