Damar Sertliğine Bitkisel Destek
Damar Sertliği Bitkisel Destek, tüm dünyada olduk...
Birçok mantar türü gibi insan vücudunda yaşayan Candida, toplumda bilinen adıyla bağırsak mantarıdır. Tam ismi Candida Albicans olan bu mantar türü, doğal olarak insan vücudunun bağırsak, ağız, vajina gibi iç yüzeylerinde gelişim ve yayılım göstermektedir.
Aslında zararlı bir mantar türü olmayan candida, doğal olarak insan vücudunun yüzeylerinde bulunmaktadır. Yine doğal olarak vücutta belli başlı fonksiyonlara sahip olan Candida, bağırsaktaki emilim ve sindirim süreçlerine yardım etmektedir. Doğal işleyişi ve doğru sayıda bulunması durumunda, Candida mantarının insan vücudu için herhangi bir zararı bulunmadığını söyleyebilmekteyiz.
Candida, vücudun bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilmektedir. Bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilmesine rağmen, Candida mantarı miktarının kontrolden çıkmasıyla durum bir hastalık halini almakta ve Candida sağlığı tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Candida miktarının kontrolden çıkmasıyla birlikte, beyaz yoğurt kesiğine benzer tabakalar meydana gelmektedir.
Candida mantarının vücutta aşırı çoğalma durumuna, Candidiazis adı verilmektedir. Candida, insan vücudunda en sık olarak hastalığa sebep olan mantar türüdür.
Candida, kontrol altında ve normal seviyelerde olması halinde problemli olmayan bir mantar türüdür. İnsan vücudundaki Candida miktarı, sağlıklı bakteriler ve bağışıklık sistemi tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Sağlıklı bakteri seviyelerinin kesilmesi ya da bağışıklık sisteminin tehlikeye girmesi durumunda, vücuttaki Candida miktarında kontrolsüz bir artış meydana gelebilmektedir.
Candida’nın vücutta aşırı büyümesine ve kontrolsüz artış göstermesine sebep olabilecek faktörleri şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Ayrıca, aşırı miktarda alkol tüketimi, yüksek ve kontrol altına alınamayan stres seviyesi, doğum kontrol ilaçlarının kullanımı gibi sebeplerle vücuttaki candida miktarı kontrolden çıkabilmektedir.
Candida genellikle teşhis edilmesi zor bir mantardır. Vücut tarafından Candida’ nın varlığının algılanmasıyla, ona karşı antikorlar üretilmeye başlanmaktadır. Candida, vücudun ona karşı antikor üreterek gerçekleştirdiği bu saldırıyı spor formunu alarak geçiştirmektedir. Bu doğrultuda Candida, senelerce kuluçkada bekleyebilmekte ve sonra bir anda tekrar dönüşüm geçirebilmektedir. Candida’ nın dallanan bir formu bu süreçte kendini bağırsak duvarına yapıştırarak, duvarın bütünlüğünü parçalamaktadır. Candida’ nın çoğunluğu spor halinde olduğu için, vücut bu duruma karşı antikor üretmemektedir.
Candida, bir defa numune alınmasıyla kesin tanısı gerçekleştirilemeyen yapıya sahiptir. Bu sebeple, hastadan alınan kanın içerisinde bulunan bağışıklık hücrelerinin izole edilmesi ve laboratuvar ortamında gerçekleştirilen hücre kültürü teknikleri ile çoğaltılması yöntemi ile Candida tanısı gerçekleştirilebilmektedir. LTT Candida olarak adlandırılan bu yöntem ile şüphe durumlarında kalıcı mantar kolonizasyonu oluşumunun kesin tanısı yapılabilmektedir.
LTT Candida yöntemi sonucunda, Candida’ ya karşı olarak artış göstermiş olan immün yanıt, Candida kolonizasyonu olduğuna işaret etmektedir.