İntramüsküler Stimülasyon (İMS)
Kas-iskelet sistemi ağrılarının en önemli sebebi k...
Sağlıklı olduğu düşünülen ya da tüketilen gıdaların bazıları sindirim sistemi tarafından sindirilemeyerek vücutta, hazımsızlık, şişkinlik, rahatsızlık, kilo artışı gibi çeşitli sorunlara sebep olabilmektedir.
Vücudumuza giren her gıda için vücut sistemi tarafından İGg antikoru salgılanmaktadır. Salgılanan antikorun, vücuda giren gıdayı tanımlayamadığı durumlarda ise gıda intoleransı ortaya çıkmaktadır. Örneğin sağlıklı olan ve severek tükettiğimiz bir besin olan yumurta, vücudumuz tarafından sindirilemeyerek, olumsuz etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Vücudumuz, yumurta proteinlerine karşı tepki oluşturabilmekte, yumurta vücudumuzun sindirim sisteminde hassasiyet oluşturabilmekte ve bu etkiler gıda intoleransı adını almaktadır.
Besin intoleransı, vücut tarafından bazı gıdaların tolere edilememesi ve bu duruma bağlı olarak vücutta olumsuz etkiler meydana getirmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Besin intoleransı, vücuda alınan her besin için salgılanan İGg antikorunun besini tanımlayamaması ve bu duruma bağlı olarak vücutta çeşitli olumsuz etkiler ortaya çıkmasıdır. Bu durumda, herhangi bir besine intoleransımızın bulunup bulunmadığını anlayabilmek için öncelikle, besin intoleransının vücutta meydana getirdiği etkileri ele almak faydalı olacaktır.
Besin intoleransı bulunan kişilerin çoğu, bu duruma karşı ne yapacaklarını bilmeden normal hayatlarını sürdürememekte ve günlük aktivitelerini gerçekleştirememektedirler. Bu durum kişilerin yaşamlarına olumsuz ve sorunla aynı doğrultuda süregelen etkiler oluşturmaktadır.
Besin intoleransı belirtileri arasında en yaygın gözlemlenen durum, vücutta meydana gelen kilo artışıdır. Seratonin, vücutta iştahı baskılama etkisine sahiptir. Vücutta seratonin azalmasına sebep olan besin intoleransı sonucu, kişide kilo artışı ortaya çıkabilmektedir.
Öncelikli olarak belirtmekte fayda vardır ki; besin intoleransı, besin alerjisi değildir. En temel olarak besin intoleransı belirtileri, besin alerjisi belirtileri ile kıyaslandığı zaman daha az tehlikelidir diyebilmekteyiz.
Besin intoleransı testleri, kişiden düşük miktarda kan alınarak, farklı besinlere karşı oluşan IgG4 antikorlarının düzeyinin ölçüldüğü testlerdir. Kandan besin intoleransı testi gerçekleştirilmesiyle, antikor oluşumu gözlemlenen besine karşı kişinin hassasiyeti tespit edilmektedir.
Besin intoleransının ölçülmesiyle, kişiye özgü bir tablo hazırlanarak, hangi gıdaya karşı vücudunda daha az, orta ya da fazla hassasiyet meydana geldiği tanımlanmaktadır. Böylece, kişinin hangi besinleri rahatlıkla tüketebileceğine dair ayrıntılı bir tablo oluşturulmaktadır. Besin intoleransı testi sonucuna göre, hassasiyet gözlemlenen gıda, beslenme düzeninden çıkartılmakta ya da dönüşümlü şekilde tüketilebilmektedir.
Kandan besin intolerans testi, acısız ve pratik bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiden az miktarda kan numunesi, hijyenik koşullarda ve özenle alınmaktadır. Kan besin intoleransı sonuçlarının belirlenebilmesi için, ortalama olarak 15 günlük bir zaman dilimi gerekmektedir. 15 gün sonra, test sonuçları doğrultusunda kişiye özel bir beslenme planı hazırlanmaktadır.
Kan besin intoleransı testi sonuçları genellikle beslenme planı şeklinde hazırlanmakta ve bu doğrultuda kişiye uygun besinler belirlenerek, vücutta hassasiyet meydana getiren durumların önüne geçilebilmektedir.