Kan Tahlili Diyeti Nedir?
Dr. Peter d’Adamo tarafından keşfedilen ve kişinin sahip olduğu kan grubuna göre belli bir beslenme planı doğrultusunda zayıflamasını amaçlayan diyet programları, kan tahliline göre kişiye özel zayıflama yöntemleri sunmaktadır.
1996 yılında Amerikalı tıp uzmanı Dr. Peter d’Adamo tarafından derlenen “Eat Right For Your Blood Type” kitabı ile kan tahliline göre kişiye özel zayıflama yöntemleri, ilgili araştırmaların devam ettiği yeni bir yaklaşımdır. Dr. Peter d’Adamo tarafından araştırılan ve kaleme alınan kan tahliline göre kişiye özel zayıflama yöntemleri, kan grubumuzu baz alarak beslenmemiz gerektiği temel yaklaşımından hareket etmektedir. Bu yaklaşıma göre, kan grubumuzu baz alarak oluşturacağımız bir beslenme programı ile, kilo vermemiz ve kilomuzu kontrol etmemiz mümkün hale gelmekte, hastalıklara yakalanma riskimiz azalmakta ve daha sağlıklı bir vücut dengesine sahip olmamız mümkün hale gelmektedir.
Kan Tahliline Göre Kişiye Özel Diyet Listeleri Nasıl Oluşturulur?
Her bir vücut yapısı, yaşına, sahip olduğu metabolizmaya, cinsiyet farklılıklarına göre değişkenlik gösteren beslenme şekillerinin meydana gelmesine sebep olmuştur. Böylesine farklı etkiler oluşturan unsurlar doğrultusunda, insanların kilo almasına sebep olan unsurların değişkenlik göstermesi gibi kilo verme nedenleri de değişkenlik göstermektedir.
Vücut ağırlığı ya da bilindik adıyla kilo, doğrudan beslenme ile alakalıdır. Yani vücut ağırlığının dengeli bir kiloda tutulabilmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kan tahliline göre kişiye özel hazırlanan diyet listeleri tam olarak bu çıkış noktasından hareket etmekte ve beslenme alışkanlıklarının kişinin sahip olduğu kan grubuna göre belirlenmesi gerektiğine odaklanmaktadır.
Kan tahliline göre belirlenen beslenme programları, kişilerin aç kalmadan, kendi kan gruplarının oluşturduğu vücut dengesi doğrultusunda beslenmelerini ve normal beslenmelerine devam ederken zayıflayabileceklerini öngörmektedir. Kan tahlili ile belirlenen, kan grubuna özel olarak oluşturulan beslenme programları, sağlıklı beslenerek zayıflamanın mümkün olduğu temelinden hareket etmektedir.
Öncelikli olarak kişiye yapılan kan tahlili ile, sahip olduğu kan grubu tespit edilmekte ve ardından kişiye uygun ve özel nitelikte beslenme programı hazırlanarak, kişilerin bu diyete göre hareket etmeleri istenmektedir. Bu doğrultuda kan gruplarının tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinleri ayrıntılı şekilde ele almak faydalı olacaktır.
0 Grubu Diyet Listesi Hangi Besinlerden Oluşur?
- 0 kan grubunda bulunan kişilerin, yağsız ve dondurulmamış kırmızı et, beyaz et ve balık tüketmeleri gerekmektedir.
- Bu bakımdan 0 grubuna hazırlanan kişiye özel diyet planlamasında buğday ve buğday ürünlerinin az olması gerekmektedir.
- 0 kan grubuna sahip olan insanlarda genel olarak metabolizma hızı düşük olmaktadır. Tiroit hormonu üretiminden sorumlu olan iyot miktarının vücutta yeterli miktarda bulunmaması durumunda sindirim zorlaşmaktadır. Bu bakımdan metabolizmanın hızlandırılması, iyot miktarının arttırılması ve zayıflamak amacıyla bol miktarda deniz ürünleri tüketilmeli, iyotlu tuz, kırmızı et, karaciğer, brokoli ve ıspanak tüketimine dikkat edilmelidir.
- 0 kan grubu insanlarının genel olarak mide asit oranları yüksek olmaktadır. Et tüketimi sonucu artış gösterecek olan mide asidi miktarının dengelenmesi için sebze ve meyve tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.
- 0 kan grubu kişilerinin, ev yoğurdu, kefir ve haftada en fazla üç kere olmak üzere tulum peyniri tüketmeleri gerekmektedir.
- 0 grubunun tüketmesi gereken sebzeler ise; marul, ıspanak, maydanoz, sarımsak, soğan, brokoli, enginar ve kabak olarak sıralanabilmektedir.
A Grubu Diyet Listesi Hangi Besinlerden Oluşur?
- A kan grubunda bulunan kişilerin diyet listelerinde, soya proteinlerinin, tahıl ürünlerinin ve sebzelerin bol miktarda bulunması gerekmektedir.
- A kan grubundaki kişilerin diyet listesinin kesinlikle doğal ve organik besinlerden oluşması gerekmektedir.
- 0 grubu için önemli bir enerji kaynağı olan kırmızı et, A grubu kişiler için yağ deposu anlamına gelmektedir. Bu bakımdan A kan grubu kişilerinin bol proteinli besinler ve sebze tüketmeleri gerekmektedir.
- A kan grubundaki kişiler, sütlü besinlerin sindiriminde zorlanmaktadırlar ve süt ürünleri vücut metabolizmalarını yavaşlatmaktadır. Bu bakımdan süt ürünleri olarak, kefir ve yoğurt tüketimi ile sınırlı kalmakta fayda vardır.
- A kan grubundaki kişilerin en önemli besin kaynağını sebzeler oluşturmaktadır.
- Sazan, uskumru, levrek A grubu kişilerinin tüketmesi gereken et ürünleridir.
- A kan grubundaki kişilerin; semizotu, lahana, brokoli, soğan, maydanoz, marul, havuç, börülce, pırasa ve enginar tüketmeleri gerekmektedir.
B Grubu Diyet Listesi Hangi Besinlerden Oluşur?
- B kan grubundaki kişilerin diyet listesinde; mısır, mercimek, buğday, susam ve fındığın bulunmaması gerekmektedir.
- B kan grubuna sahip olan kişilerin diyet listesinde zeytin yağının kesinlikle bulunması gerekmektedir. Diğer yandan, susam yağı, mısırözü yağı, ayçiçek yağı grubunun B kan grubu kişileri tarafından kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.
- B kan grubuna sahip olan kişilerin tüketmesi gereken süt ürünleri; eski kaşar, süt, peynir ve yoğurttur.
- B kan grubundaki kişilerin kuyruk yağı kullanmaları tavsiye edilmektedir.
- B kan grubu kişilerinin tüketmesi gereken sebzeler ise; patlıcan, lahana, patates, havuç, karnabahar, maydanoz olarak sıralanabilmektedir.
AB Grubu Diyet Listesi Hangi Besinlerden Oluşur?
- AB kan grubundaki kişilerin beslenme şekillerine oldukça dikkat etmeleri gerekmektedir. AB kan grubuna diyet listesi hazırlanırken hem A grubu hem de B grubu göz önünde bulundurulmalıdır.
- AB kan grubuna sahip kişilerin diyet listesinde kırmızı et bulundurulmamasına ya da az tüketilmesine ağırlık verilmelidir.
- AB kan grubundaki kişilerin kilo verebilmesi için, deniz ürünleri, süt ürünleri ve sebze tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir.
- AB kan grubundaki kişilerin sindirim sistemini zorlayacak olan hayvansal proteinlerin listede çok az olmaları gerekmektedir.
- AB kan grubu kişilerinin tüketmesi gereken karbonhidratlar grubu; arpa, pirinç ve yulaftır.
- AB grubunun tüketmesi gereken sebzeler; patlıcan, semiz otu, soğan, brokoli, lahana, salatalık ve kereviz olarak sıralanabilmektedir.