Alerjiden Kurtulma Yolları
Bağışıklık sisteminin maddelere karşı aşırı reaksi...
İyot; günümüzde mucizevi mineral olarak tanımlanmakla beraber pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Yaklaşık 200 yıl önce bulunan iyot ve lugol (potasyum iyodür ve iyotun karışımı) tedavisi sayesinde tüm hücreler iyottan faydalanabilmektedir.
Bir kişinin iyot ihtiyacının ne kadar olduğu konusunda günümüzde halen fikir ayrılıkları yaşanmaktadır. Konvensiyonel tıp yetişkinlerde ve çocuklarda günlük iyot alımının 150 mcg, gebelerde 220 mcg ve emziren annelerde 290 mcg olduğunu savunurken bir başka fikir ise bu miktarların sağlık açısından yetersiz olduğu yönündedir.
İyot; sadece tiroid değil vücudun her organı tarafından kullanılan bir mineraldir ve daha yüksek miktarda alınmalıdır. Bu doğrultuda lugol kullanımının doz ayarlaması nitelikli bir şekilde uygulanmalıdır. Lugol içeriği hastadan hastaya kullanım amacına göre özel olarak belirlenmektedir.
İyot; 1800’lü yıllarda keşfedilmiş ve modern tıbbın başlangıcı bu doğrultuda kabul edilmiştir. Bulunması sonrasında tiroid hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılan iyottan; 1948 yılında yayınlanan bir makalede bahsedilmiştir. Söz konusu makalede; fareler üzerinde yapılan bir araştırmadan bahsedilmiş ve günlük 2 mg üzerindeki dozun tiroid hormon salınımını durdurduğu iddia edilmiştir. Bu makale sonucunda iyotun tıp alanında kullanımı büyük ölçüde azalmıştır.
İyotun virüs, bakteri ve parazitlerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanımından vazgeçilmesi pek çok antibiyotiğin geliştirilmesine yol açmıştır. Konvensiyonel tıbbın günümüzde kabul ettiği maksimum iyot miktarı 150 mikrogramdır.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
Lugol (iyot tedavisi) sabah saatlerinde suyun içerisine damlatılarak kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında C vitamininden zengin besinler (portakal, limon) tüketilmemelidir. Lugolün cilde direkt teması sonucunda tahriş ve kaşıntı yaşanabilmektedir. Bu nedenle direkt temastan kaçınılmalı, sulandırarak kullanılmalıdır.
Çocuklarda lugol kullanımı; gece yatarken karın bölgesine sürülerek uygulanabilmektedir. Sürülen lugol cit tarafından emilmektedir. Sabah uyandığında sürülen lügolün lekesi görüldüğünde vücudun iyot ihtiyacının karşılandığı anlaşılmaktadır ve tedaviye ara verilmelidir.
İyot kullanımının gebe ve emziren anneler için herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Yeterli iyot alımı bebek sağlığı için de oldukça önemlidir.