Mezoterapi Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Dr. Pistor tarafından 1952 yılında geliştirilen bi...
Yalova Üniversitesi Rektör Başdanışmanı. Dr. Moral Kliniği yöneticisi.
24 Mart 1958 tarihinde, Sivas’ ta doğdu. Rauf Orbay İlkokulu’nu; Namık Kemal Ortaokulu’nu Kuleli Askeri Lisesi’ ni birinciliklerle bitirdi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fak.ne girdi. Kadın Hastalıkları Doğum branşında ihtisas yaptı.
Spor lisesi spor kazaları, anatomi ve spor psikolojisi öğretmeni, motivasyon mentörü ve psikoterapist. Ali Sami Yen ve İnönü stadlarında saha doktorluğu (1981-1988) yaptı.
An apple a day / Keeps the doctor away
Her gün bir elma / Doktoru eve alma
İnsan vücuduna sayılamayacak kadar faydası bulunan meyvelerin, beslenmemizdeki önemi oldukça büyüktür. İhtiyacımız olan birçok elementi meyvelerden alırız. Ayrıca lifli yiyeceklerden olan meyveler sindirime de yardımcı olur. Kuş, sincap gibi birçok canlı yaşamlarını meyveler sayesinde sürdürmektedir. Meyvelerin, kendilerini üreten ağaçlara da büyük faydaları vardır. Bütün bunların yanı sıra meyveler, toprağı da zenginleştirirler. Sadece meyvelerin etli kısımlarının değil, çekirdeklerinin de birçok canlı için faydalı olduğu tespit edilmiştir.
Elmaya gelince… Dünyamızda 5000'den fazla türü olan elmanın çekirdeğine, koskoca bir kimya fabrikasının 10 mikrona küçültülen şifresi yerleştirilmiştir. Elmanın, içerdiği maddeleri eksiksiz olarak yapabilmesi için gerekli olan bu fabrika, olağanüstü bir ilham ile hareket etmektedir.
%85’i sudan, ’si şekerden oluşan elma, ayrıca pektin, organik asitler, soda, fosfor, tanen, ve A, B1, B2, C, E, PP vitaminleri içerir. Kemik iliğinin ve kanın temel maddesi olan 2 değerli demiri korumak için özel elma asidini ve bu içeriğin hassas mideleri rahatsız etmemesi için karbonat iyonlarını da bu zengin bileşime ekler.
Elmanın, kökleri vasıtası ile topraktan aldığı demir iyonunu indirgeyerek 2 değerli demir haline getirmesi, başlı başına bir üstünlüktür.. Çünkü bu faaliyetin elmaya en küçük bir faydası bile yoktur. Üstelik 3 değerli demiri iki değerli demir haline indirgemek, fevkalade zor bir kimyevi işlemdir. Bir elmada bulunan iki değerli demir, milimi milimine bir insanın günlük demir ihtiyacı kadardır.
Her bir elma türünün renkleri gibi, kokuları da farklıdır. Elmanın dışındaki kabuk, çürümesini engelleyen bir ambalajdır. Kokuları da ambalajlarının içinde saklıdır. Ambalajları açıldığında, bir süre sonra kararmaya ve bozulmaya başlarlar.
Elma, içerdiği organik asitler, soda ve fosforun yardımıyla beyni, karaciğeri ve mideyi çok olumlu etkiler.
Çiğ elma kabuğu yenerek vücuttaki ürik asit azaltılabilir.
Kabızlığa karşı etkisi inanılmazdır.
Gut, hemoroit, böbrek ve mesane hastalıklarında, düzenli olarak günde bir elma yemenin çok yararlı sonuçları olmaktadır.
Aynı şekilde, deri döküntülerinde, egzamada, karaciğer hastalıklarında, damar sertliğinde ve romatizma rahatsızlıklarında çok olumlu etkisi vardır.
Antioksidan olduğu gibi, antibiyotik benzeri etki de gösterir… Soğuk algınlığına, öksürüğe, ses kısıklığına, yüksek ateşe ve iltihaplı hastalıklara karşı oldukça etkilidir.
Elma genelde, yatıştırıcı ve ateş düşürücüdür.
Elma suyu ise sindirim sistemini uyarır ve mide mukozasını güçlendirir.
Kısacası, sağlıklı yaşamaya önem veren bir kişinin, yakınında her zaman bir elma bulundurması gerekir ...