Bağırsak Mantarları ve Beslenme
Bağırsağımızı doğal olarak milyarlarca bağırsak fl...
Bel fıtığı: resimde kırmızı renkle gösterilen kısım bozulan kıkırdakdır,yerinden taşarak etrafa yayılır. İnsan omurgasını oluşturan kemiklerin arasını dolduran ve vücut yükünün dengeli olarak dağılmasını sağlayan, iki farklı kıkırdaktan oluşan diskin dış kısmının yırtılması ile sinir kanalına doğru taşması ve komşuluğunda bulunan sinirleri baskı altında bırakmasıdır.
Bel bölgesinde 5 omurga ve bunların arasında disk dediğimiz yastıkçıklar vardır,bu yapıları destekleyen bağ dokuları ve kaslar omurgayı tamamlar.
Bel fıtığı anulus fibrosus olarak adlandırılan zarın yırtılması sonucu fıtıklaşan nükleus pulposusun omurilik kanalına yada sinir köküne bası oluşturması sonucunda oluşur.
Diskin fıtıklaşması hangi omurga kemikleri arasında oluşmuşsa o bölgenin adıyla anılır.
Omurlar arasında yer alan disk yastıkçığı ağır kaldırma veya ters hareket sonucunda yerinden çıkarak sinir köklerine bası yapabilir. Bu durum başlangıçta, yani basının hafif olduğu durumlarda sadece bel ağrısına neden olurken, daha ileri safhalarda kalça ve bacak ağrısına da yol açabilir. Sinir basısı nedeniyle ayakta kuvvet kaybı, uyuşma ya da refleks değişiklikleri meydana gelir. Muayene bulguları ve MR bulgularına dayanarak bel fıtığı tedavi şekli belirlenir.
Her Bel Ağrısı Bel Fıtığı değildir.
Beli ağrıyan hastaların tomografik veya MR incelemelerinde raporlanan hafif derecedeki fıtıkların hastalar taraftan okunması ya da doktorunun hastaya bel fıtığı olduğunu söylemesi sonucunda çoğu hasta bel fıtığı tanısını kendisine yakıştırır ve bunu kabullenir. Muayene bulguları öncelikli olmadan, MR ile değerlendirilen hastalarda, aslında hastanın ağrı nedeni olmayan hafif disk taşmaları tarif edilebilir ve hasta bel fıtığı teşhisi ile etiketlenmiş olur. Oysa bu doğru bir yaklaşım değildir. Bel fıtığı düşüncesi ile günlük aktivitesini kısıtlayan ve kas çalışmasını azaltan hasta aslında kendine zarar vermeye başlar. Çünkü bel ağrılarının en sık nedeni olan bel kasları ve/veya bel omur eklem sorunlarında özellikle aktif bir yaşam tavsiye olunur. Aksi durumda kas zafiyeti ve eklem kireçlenmesi hızlanarak hastalık ilerler.
Yaygın olarak görülen Bel Fıtığı belirtileri; bel ağrısı ve bilhassa bacaklara vuran ağrıdır.Daha ileri aşamasında bilhassa bacaklarda olmak üzere, ayakta uyuşma, güçsüzlük, nadir olarak da yanma ve iğnelenme tarzında şikayetler olur.